Семейният бизнес трябва да се гради с отговорност и морал във всяко едно отношение, с последователност и осъзнато чувство за принадлежност, което да се възпитава и у следващите поколения, наред с уважение и почит към семейните традиции и ценности.
Стефан Гугушев

Стефан Гугушев

Председател на УС/Президент на организация

Адв. Стефан Гугушев е висококвалифициран юрист с дългогодишен професионален опит. Основава „Гугушев и партньори”, след като натрупва опит в друга водеща българска правна кантора. Той притежава експертиза по широк кръг от правни въпроси – сливания и придобивания, корпоративното и търговско право, финансирания, енергетика, данъчно право и международно данъчно планиране. Посочен е като водещ адвокат от IFLR 1000 и Chambers & Partners, като клиентите отбелязват неговите “изключителни професионални умения и висока ефективност.” Кантората "Гугушев и партньори" има екип от повече от 20 адвоката и юриста - експерти в различни сфери.

Адв. Стефан Гугушев е арбитражен съдия в Международния арбитражен съд, София. Той е член на Борда на директорите на „Ендевър България“ - подразделение на „Ендевър Глобъл“ – предприемаческо сдружение, опериращо в повече от 25 държави. Адв. Гугушев е член на Изпълнителния комитет на European Family Businesses - единствената организация, представляваща интересите на европейския семеен бизнес пред институциите на ЕС.

За повече информация, посетете сайта: www.gugushev.com 


Петър Манджуков

Петър Манджуков

Почетен председател на УС

Петър Манджуков е един от инициаторите за създаване на "Сдружение  на фамилния бизнес  –  България" през 2007 г. С решение на управителния съвет от 5 Април 2009 г., той е обявен за Почетен председател на сдружението. Г-н Манджуков е член на Управителния съвет на Италианската търговска камара в България и Председател на консултативния съвет към Българо-китайската търговска камара. През годините, Петър Манджуков и семейството му развиват широка обществена и дарителска дейност, подкрепяйки както българската духовност, култура и книжовност, така и семейства в неравностойно положение и хора с увреждания. Неговото спомоществователство и заслуги са оценявани многократно. Петър Манджуков е удостоен с най-високия орден на Република България „Стара планина“, I-ва степен. Той е възведен в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква. Заради изключителните му дарителски заслуги с непреходна стойност и приносът за развитието на неговия роден град и община, г-н Манджуков е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Петър Манджуков владее френски, английски и руски език. Женен, има трима сина и един внук.

За повече информация, посетете сайта: www.petarmandjoukov.info 


Жечко Кюркчиев

Жечко Кюркчиев

Член на УС

Жечко Кюркчиев е изпълнителен директор на Фикосота Холдинг АД и управител на ТЕСИ ООД.

Фикосота е създадена през 1990 г. - първоначално като търговска и консултантска фирма. От 1994 г. пренасочва дейността си към производството на битови уреди, перилни и почистващи препарати. През 2000 г. Фикосота е преструктурирана като холдинг, който днес обединява няколко компании. Водещите сред тях са ТЕСИ и Фикосота.
Жечко Кюркчиев управлява създадената през 1993 г. ТЕСИ, която е най-големият български и водещ европейски производител на електрически бойлери, бойлери с индиректно нагряване и електрически отоплителни уреди за дома. Понастоящем фирмата реализира своята продукция в повече от 50 страни на 4 континента. ТЕСИ продължава да създава иновативни продукти и проактивно да навлиза на нови пазари.
Компанията е носител на редица награди, сред които потребителската класация „Любимите марки“, в която TESY е номер 1 сред любимите български марки. Сред призовете са и първи места в категориите Развитие на бизнеса, Качество на стоките и Служител на годината в Бизнес наградите на Forbes Bulgaria.
Жечко Кюркчиев е възпитаник на Стопанска академия "Димитър А. Ценов", където е завършил "Счетоводство и контрол". Той владее английски и руски език. Женен, има две дъщери и двама внуци.


Валентин Вълев

Валентин Вълев

Член на УС

Инж. Валентин Вълев е роден през 1960 г. във Варна.
Завършва Висшето военно-строително училище "Любен Каравелов" с профил "Промишлено и гражданско строителство".

Той е собственик и управител на "Експрес Гаранцион" и "Акватек".

Пътят на предприемачеството за основателя на бизнеса инж. Валентин Вълев стартира с малки строителни обекти през 1990 г., а от 1994 г. със създаването на „Акватек“ ЕООД преминава през изграждане на аква паркове и големи СПА центрове в цяла България, за да стигне до отворените врати на Европа, където вече не веднъж „Акватек“ е предпочитан партньор за изграждане на сложни водни съоръжения.
„Акватек“ ООД проектира и изгражда басейни (в т.ч. олимпийски, полу-олимпийски, хотелски и фамилни такива), СПА центрове, аква паркове и фонтани вече 28 години.
„Акватек“ ООД се гордее със своите над 3 000 съоръжения в България, Румъния, Гърция, Италия, Сърбия, Хърватия, Украйна, Молдова, Македония, ОАЕ. Доказателство за резултатите и начина й на работа са и наградите, които получава през годините, сред които "Международна награда за иновация" от Европейската Спа Асоциация и награда "Иновативна спа концепция" от Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

Валентин Вълев е женен, има двама сина.


Теодора Младенова

Теодора Младенова

Член на УС

Теодора Младенова е родена през 1981 г. и е второ поколение собственик на “Теда Пак" ЕАД, създадена като фамилна компания за производство на опаковки за хранително-вкусовата промишленост, която днес вече е част от международна група.

Тя е управляващ съдружник в компанията от 2006 г. и притежава богат опит в изграждането, придобиването и управлението на производствени компании.

Теодора е магистър по икономика от Виенски икономически университет по специалност “Производствен мениждмънт”.
Владее свободно английски, немски и руски език.
Теодора Младенова е и предприемач, управляващ няколко други семейни бизнеса – “Дейт Трейд” ООД (управление и търговия с недвижими имоти), което е понастоящем член на FBN Bulgaria и “Ню Юрпиън Уейв Ентъртеймънт” (продуцентска компания за филми и видео материали).

Теодора Младенова е дългогодишен активен член на младежката общност Next Generation. Член е на Програмния комитет на 16-тата Световна среща на FBN Next Generation, на която FBN Bulgaria беше домакин през юни 2022 г.


Кирил Василев

Кирил Василев

Член на УС

Кирил Василев е основател и управляващ семейната компания "ХМЦ" АД.

Началото е поставено през 1990 г. с “Хелиос-Пловдив - Василев и Сие” - компания за търговия с метали. През 2006 г. събирателното дружество се разделя на две независими компании, едната от които е “Хелиос Метал Център” (ХМЦ) с акцент върху производството.
Първата преработвателна дейност, която и до днес е силно застъпена в портфолиото на компанията е преработка и производство на арматурна заготовка.
През 2005 г. “ХМЦ” АД изгражда основната си производствена база за метални конструкции, като постепенно повишава своите производствени мощности.
Компанията има внедрена система за управление на качеството и околната среда ISO 9001:2015 и ISO 14001:2015, както и покрива напълно изискванията за сертифициране на заваръчна дейност EN ISO 3834-2:2005 и за съответствие на производствения контрол съгласно EN 1090-2:2008 exc. 3. “ХМЦ“ АД продължава да се развива и да придобива сертификати, които да разширяват възможностите и капацитета ѝ, чрез получаване на сертификат за заваряване на ЖП компоненти по EN 15085-2.
Централата на компанията е в гр. Пловдив, а представителства и производствени мощности са изградени и в гр. София и гр. Бургас.
В своята 32-годишна история “ХМЦ” АД има реализирани обекти в Германия, САЩ, Италия и успешно приключени проекти за Русия, Япония, Мексико и Франция.


Милена Захариева

Милена Захариева

Член на УС

Милена Захариева е представител на второто поколение на „ФеърПлей Интернешънъл“ АД – една от най-уважаваните компании и всепризнат лидер в строителството и инвестициите в недвижими имоти в България, с почти 30 годишна история.
ФеърПлей активно инвестира в изграждането и управлението на жилищни сгради и комплекси от затворен тип, търговски центрове, логистични паркове, хотели, хотелски комплекси и ваканционни селища, бизнес сгради и земеделие. Под бранда FPI Hotels & Resorts, дъщерна компания на ФПИ управлява бутиковите хотели Арена ди Сердика и Кристъл Палас в София, СПА Ризорт Св. Иван Рилски в Банско, както и Ваканционно селище Санта Марина и Вива Маре Бийч Хотел в Созопол.
Друга компанията, ФеърПлей Аграрен Фонд, управлява инвестициите на ФПИ в земеделието, които включва обработка на собствена и арендована земя, кравеферма и фуражопроизводство.

След като завършва средното си образование в Американското Международно Училище в Солун, Гърция, Милена се отправя към Испания, където в продължение на 3 години учи в мадритския кампус на американския St. Louis University. През 2001 г. заминава за САЩ и завършва бакалавърската си степен с профил „Маркетинг и испански“ от St. Louis University в щата Мисури. След няколко години, Милена отново се завръща в любимия й Мадрид, където завършва и магистърската си степен по бизнес администрация в престижния IE - Instituto de Empresa. Милена се присъединява към семейната компания през 2005 г. и първоначално работи за привличане на чуждестранни клиенти от Великобритания, Дания, Русия и др. с цел покупка на имот във ваканционните проекти на ФПИ в Созопол и Банско.

От 2006 г. Милена е член на борда на директорите на ФеърПлей Интернешънъл АД, а към момента е и един от изпълнителните директори на компанията.


Христо Кусев

Христо Кусев

Член на УС

Д-р Христо Кусев е управител и партньор в няколко компании, специализирани в областта на инвестициите в недвижими имоти, тяхното развитие и управление.

Чрез една от тях - „К енд К-ЛТД“ ЕООД, семейство Кусеви членуват в FBN Bulgaria от януари 2013 г. Дружеството инвестира и развива проекти вече почти 25 години.

Фокусът на дейността му е инвестиция и развитие на производствени и складови имоти.

Христо Кусев е съдружник и в Ист Ринг ЛП ООД, с основна дейност развитието на Логистичен парк Ист Ринг, както и в „К&К Инженеринг” ООД.

 „К&К Инженеринг“ е специализирано в областта на проект мениджмънта и интегрираните услуги в областта на строителството.


Иван Стайков

Иван Стайков

Президент на FBN NowGen

Иван Стайков е второ поколение в семейния бизнес на фамилията и понастоящем е управител на "ГЕД" ЕООД.

Основана през 1992 г. като малко студио за предпечат, днес компанията е надежден партньор с богата продуктова гама, за което свидетелстват многобройните дългогодишни клиенти. Основните сфери на дейност са дизайн и професионален предпечат; дистрибуция на оборудване, софтуер и консумативи, инсталация, гаранционна и следгаранционна поддръжка; решения за управление на документооборота. Компанията носи призовете "Търговец на годината 2012 г.", сребърен медал на Drupa 2012, Kodak Best Professional Partnership от 2008 г. и много други.

За повече информация, посетете сайта: www.gedbg.com 

Иван Стайков е вицепрезидент на младежката Структура на FBN - Next Generation в два поредни мандата - от 2014 до октомври 2020 г. Спечеленото домакинство на Световната Среща на FBN-I NextGen през 2020 г. в оспорвана надпревара с Франция, е един от най-големите успехи на NextGen и на г-н Стайков като нейн вицепрезидент.

По решение на Общото събрание от април 2023 г. Иван Стайков е Председател на структурата "Сегашно поколение" на FBN Bulgaria.

 


Димитър Димитров

Димитър Димитров

Президент на FBN NextGen

Димитър Димитров e търговски директор на “Райт Пак” ЕООД - част от групата компании на семейство Димитрови.

«Райт Пак» е сред водещите производители  в България на опаковки от картон, велпапе и полиетилен.

 В FBN Bulgaria сем. Димитрови членуват от юли 2018 г. с «Техно Прес» ЕООД, компания-майка, основана 1999 г. за внос и дистрибуция на машини и консумативи за полиграфическата индустрия, внос и търговия  на компоненти за производство на енергия от възобновяеми източници, изграждане на ВЕИ, производство на електроенергия, земеделие и преработка на храни, винопроизводство, консултантски услуги.

Димитър е завършил е Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив. Бакалавър е от Стопанския факултет на Софийски университет, специалност „Стопанско управление“.

На 32 години е, семеен, с две деца.

По решение на Общото събрание от април 2023 г. Димитър Димитров е Председател на структурата "Следващо поколение" на FBN Bulgaria.


Антон Радев

Антон Радев

Член на УС

Г-н Антон Радев е завършил престижния университет Cass Business School в Лондон, Великобритания. Защитил е с отличие бакалавърска и магистърска степени по „Банково дело и финанси” и „Мениджмънт и предприемачество”. Специализирал е „Корпоративно и инвестиционно финансиране” в международна финансова институция в Лондон.
След завръщането си в България става част от одит екипа на водещата консултантска и одиторска компания PriceWaterhouseCoopers (PwC). През 2018 г. г-н Радев е избран за участник в PwC NextGen Leader Academy, New York. Завършва академията с абсолютната подкрепа на участниците за най-ефективен обучаем и човек с най-висока социална интелигентност, която доказва в съвместната им работа и живот.
От 2011 г., заедно с брат си Георги Радев, е активно второ поколение собственик и предприемач в семейния бизнес на фамилията - „Р и КО” АД. Компанията има интереси в сферите на финансите, индустриалното оборудване и строителна техника, недвижимите имоти, енергетиката и речния круизен туризъм. Антон Радев е член на борда на директорите и финансов директор на „Евромаркет Груп” АД - най-голямата българска компания за минна, строителна и индустриална техника.
В приемственост на фамилните ценности, Антон Радев е ангажиран с обществени и социални каузи. Той е активен член на младежката Структура на FBN - Next Generation и част от организационния комитет на Световната Среща на FBN-I NextGen през 2020 г., която ще се състои в България. Лектор е в академия „Лидерите“ – проект, насочен към професионално развитие на младите хора в България. Активен поддръжник е на първата мрежа за взаимопомощ в страната ни – iHELP, подкрепяйки идеята, че така ще подобри качеството на живот на българите и ще спомогне за създаването на социално-отговорно и устойчиво общество.
За повече информация, посетете сайтовете: www.uniongroup.bg и www.euromarket.bg